Voor rijke en machtige vrijgezellen is het zo makkelijk nog niet om een partner te vinden. Om gelijkgestemde zielen te ontmoeten en golddiggers buiten de deur te houden, richtte de Belgische koppelaarster Inga Verbeeck een relatiebemiddelingsbureau op.

 

Jean (niet zijn echte naam, want anders had hij wel gewoon met zijn foto op Lexa of Relatieplanet gestaan) is anderhalf jaar geleden gescheiden. De kwieke 65-jarige vrijgezel – keurige wollen trui, modieuze bril, vlotte spijkerbroek – had een aantal goedlopende modezaken en is een bekend gezicht in zijn woonplaats Terneuzen. Hij zoekt een partner die niet op zijn naam of zijn geld uit is, en op barkrukken hangen ‘is zijn ding niet’, vertelt hij op Verbeecks hoofdkwartier in Antwerpen.

Via een vriend hoorde hij van Berkeley International, een high class relatiebemiddelingsbureau. Alleen al het lidmaatschap kost 10.000 euro per jaar, daar komt afhankelijk van de diensten nog een bedrag van 5000 tot 15.000 euro bij. „Een smak geld, maar als dat nodig is om een leuke vrouw te vinden, heb ik dat er graag voor over”, vertelt hij. „Ik vind het een groot voordeel dat alles heel discreet gaat. Noem me bekrompen, maar ik wil het niet aan de grote klok hangen.”

De Belgische zakenvrouw Inga Verbeeck (36) begon vijf jaar geleden bij ‘matchmaker’ Berkeley International en klom op tot het hoofd van de Europese afdeling. Zij nam haar medewerksters en klantenbestand mee en begon haar eigen matchmakingsbureau Ivy. Het bureau heeft nu rond de negenhonderd klanten, waarvan honderd Nederlanders.

Kansen vergroten

„Onze klanten zijn razend druk”, vertelt de koppelaarster, die overigens nog in de clinch ligt met haar voormalige werkgever over haar vertrek. „Ze hebben er professioneel en persoonlijk gezien geen belang bij om met hun hoofd op een datingsite te staan. Het is niet zo dat ze de ware niet willen tegenkomen in een bar of op vakantie, maar dat kan nog jaren duren. Ze ontmoeten wel mensen, maar die zijn vaak al bezet. Dit is een manier om hun kansen te vergroten.”

Elitair? Verbeeck vindt van niet. „Onze klanten werken hard om er een bepaalde levensstijl op na te houden. Zij willen iemand die zich ook een fijne vakantie kan veroorloven, want het is vervelend om altijd voor de ander te moeten betalen. We hebben ook klanten die met een bepaald soort partner thuis moeten komen, omdat hun familie het anders niet accepteert.”

Het flinke tarief dat Ivy vraagt, is volgens Verbeeck nodig om de juiste service te kunnen bieden. Een persoonlijke matchmaker gaat langs bij de klant voor een urenlang kennismakingsgesprek en ziet haar cliënt vervolgens iedere drie maanden. Op basis daarvan wordt een profiel opgesteld, maar dat kan niet door de andere singles geraadpleegd worden. Het zijn de koppelaarsters die ontmoetingen voorstellen, cliënten krijgen van tevoren nooit een foto te zien. Verbeeck: „Dan gaan mensen zich alleen maar concentreren op iets kleins als asymmetrische wenkbrauwen.”

Zo’n verzameling rijke, succesvolle miljonairs trekt ook golddiggers aan, weten de matchmakers van Ivy. „Soms melden zich vrouwen die gewoon zeggen dat ze een rijke man willen, maar die haken meestal af als ze het instaptarief horen”, aldus Veronique van Eesbeeck. „Mensen die direct vragen of ze in drie termijnen mogen betalen, zijn ook verdacht. Of bijvoorbeeld de jonge vrouw die ik laatst had, die per se een rijke man van in de 70 wilde.”

 

Miljonairs op vrijersvoeten – De Telegraaf
Share this post