Voor een fikse fee biedt Inga Verbeeck (37) miljonairs een compleet pakket om de juiste partner te vinden. Onlangs startte ze haar eigen matchmakerbureau.

Tekst door Lydia Van Der Weide

EEN TIJD GELEDEN hebben wij twee mensen aan elkaar voorgesteld. Ze woonden beiden in een ander land, zoals veel van onze matches. Het contact verliep via mail en zoals we al dachten bleek het te klikken. Sterker nog: er bloeide al iets van verliefdheid tussen de twee. Maar hoe zou dat in het echt gaan? Door hun drukke banen duurde het maandenlang voordat hun agenda’s het toelieten elkaar te ontmoeten. De vrouw reisde per helikopter naar de man toe, hij stond haar met bloemen en champagne op te wachten. Hun verwachtingen waren torenhoog. Wij waren haast net zo zenuwachtig als zij. En yes: ook in het echt werden ze smoorverliefd! Op ons bureau hebben we toen feestgevierd. Dit zijn topmomenten in ons werk.”

De Vlaamse Inga Verbeeck bemiddelt al vijf jaar tussen rijke mensen die op zoek zijn naar de liefde. Eerst in samenwerking met een matchmakersbureau in Londen. Onlangs begon ze voor zichzelf, onder de naam Ivy. Met 22 medewerkers, van psychologen en relatiedeskundigen tot simpelweg mensen met een enorme intuïtie op dit vlak, richt zij zich op liefde in het hogere segment.

Het toeval een handje helpen

“Ik heb oorspronkelijk een totaal andere achtergrond. Ik heb een financiële opleiding en werkte jaren in de staalsector. Toen ons familiebedrijf werd verkocht, had ik zin in een nieuwe uitdaging. Eén ding was zeker: het moest internationaal zijn en ik wilde veel reizen. Puur per toeval kwam ik tijdens een diner met mensen vanuit de datingindustrie in contact. Het sprak mij meteen aan. In Amerika heb je veel matchmakers, hier helemaal niet. Het was niet alleen de ondernemende zakenvrouw in mij die dit spannend leek, ook persoonlijk had het mijn interesse. Ik ben zelf heel jong getrouwd, 21 was ik nog maar. Mijn ex en ik waren samen sinds mijn achttiende. Wat weet je dan al van jezelf, of over je eigen smaak? Niets! Je wordt gewoon verliefd en gaat het samen proberen. Dat kan slagen, natuurlijk. Maar mijn man en ik zijn gescheiden toen ik 29 was. Eigenlijk pasten we niet bij elkaar, bovendien hadden we ons beiden heel anders ontwikkeld. Toen ik als alleenstaande moeder van een zoontje van twee een nieuwe relatie wilde, bleek dat nog helemaal niet zo simpel. Vijf jaar ben ik single geweest. Tot ik mijn huidige vriend leerde kennen, de zoon van vrienden van mijn ouders, die ik via hen tegenkwam. Juist ook daardoor dacht ik: Soms moet je het toeval een handje helpen…”

‘WE HEBBEN AL HEEL WAT TROUWKAARTEN ONTVANGEN’

Gefilterde opportunities

“Een matchmakersbureau voor de rijkeren onder ons bleek een gat in de markt. Op het gebied van datingsapps en -sites is weinig toe te voegen, er is al zo veel. Maar er is een groep die zich daar niet thuisvoelt. Rijke mensen die er niet over peinzen met hun foto op een datingsite te staan. Omdat het succesvolle acteurs, actrices, voetballers zijn, of mensen met hoge, soms openbare, functies. Miljonairs die alles kunnen kopen: maar liefde, dat kun je zelfs met miljarden euro’s niet kopen. Misschien dat je denkt dat het voor hen, omdat ze succesvol zijn, makkelijk moet zijn om een partner te vinden maar dat is absoluut niet waar. Hoe weet je of iemand echt op jou valt, en niet op je geld? En waar haal je de tijd vandaan om op zoek te gaan? Veel van hen zijn razend druk met hun werk. Of ze kunnen het zich niet permitteren om telkens weer een andere vlam te hebben, omdat dat in de media komt. En vaak zijn ze erg onzeker in de liefde. Wie is dat eigenlijk niet? In Amerika zijn veel matchmakersbureaus waar vrouwen zich gratis kunnen inschrijven. Daar draait alles om uiterlijk. Wij doen het anders. Vrouwen betalen bij ons net zo veel als mannen. Want veel rijke mannen zoeken een zelfstandige vrouw die zelf ook geld heeft. Dan heb je immers een veel gelijkwaardiger relatie. Ze willen niet dat iemand van ze profiteert en zij altijd alles moeten betalen. En dat is bij vrouwen net zo. Bovendien zoeken ze iemand die zich in dezelfde kringen beweegt, dezelfde – vaak dure – hobby’s heeft en met wie ze op alle punten een klik hebben. Wij brengen ze gefilterde opportunities. Een lidmaatschap bij ons bureau kost wat – er is een instap fee van tienduizend euro, jaarabonnementen kosten tussen de vijfduizend en veertigduizend – maar dan heb je ook wat! Wij zorgen er altijd voor dat de verhouding tussen mannen en vrouwen goed is, en dat er ook een balans is qua leeftijd. Bij te veel aanmelding, komt iemand op een wachtlijst. We willen natuurlijk wel echt kunnen helpen.”

‘IK ZOU HET GEWELDIG VINDEN ALS IK HALINA REIJN KON HELPEN DE WARE TE VINDEN’

Liefde is magisch

“We steken er heel veel tijd en aandacht in om een compleet beeld van iemand te krijgen over haar of zijn achtergrond, hobby’s, sociale leven, politieke voorkeur en vroegere relaties. Daarvoor reizen wij de hele wereld over, want onze klanten zitten overal. We vragen ook altijd naar een celebrity met het uiterlijk waar zij van dromen. Goed om te weten, maar dat wil niet zeggen dat wij ook altijd met zo iemand aankomen, hoor. Want vaak blijkt je droomman helemaal niet te kloppen met het plaatje in je hoofd. Kijk naar mijzelf: ik heb een groot zwak voor de acteur Charlie Hunnam, maar mijn vriend is een totaal ander type en ik zou hem voor geen goud willen ruilen. Als wij een match zien, stellen we mensen per mail aan elkaar voor. Zonder foto, alleen met voornaam, die ook nog gefingeerd kan zijn. We bellen dan na, om toelichting te geven. Wij stellen geen ontmoetingsplek voor, dat is up to them. Bijna iedereen blijkt daar toch traditioneel in: het is fijn als de man het initiatief neemt. Hoe zelfstandig een vrouw ook is, hoeveel geld ze ook verdient, buiten haar werk vindt ze het fijn om zich veilig en geliefd te voelen bij een echte man, die een sterke arm om haar heen kan slaan. Mannen zoeken vooral een lieve vrouw en dat is een kant die succesvolle vrouwen niet altijd even makkelijk laten zien. Natuurlijk hebben we het niet altijd bij het juiste einde. Liefde is iets magisch. Dat de vonk overspringt, is niet af te dwingen. Wij verkopen geen liefde, wij bieden slechts ons netwerk. Maar mensen die elkaar ontmoeten hebben altijd wel een leuke avond, want ze zitten hoe dan ook erg op één lijn. En als het niet lukt, dan zoeken wij gewoon verder tot het wél lukt. We hebben al heel wat trouwkaarten ontvangen. En foto’s, bedankjes, cadeautjes. Maar onze klanten vertellen zelden dat ze elkaar via ons hebben ontmoet. Er rust nog een enorm taboe op exclusieve matchmaking, veel groter dan op normale datingapps. Ze zijn in alles zo geweldig geslaagd, dat ze liever niet toegeven dat het in de liefde niet lukte. En natuurlijk houden wij zelf ook alle informatie over onze klanten geheim, dat is een gouden regel. Dus nee, ik ga geen namen noemen!”

Heel happy

“Soms vragen we ook zelf mensen of we mogen bemiddelen. Stel dat ik Halina Reijn op een borrel zou treffen, dan zou ik haar zeker voorzichtig aanspreken. Wat zou het geweldig zijn als ik haar kon helpen om eindelijk de ware te vinden. Een tijdje geleden was ik bij een actrice in Parijs. Ze zei het zelf al: ‘Ik val altijd op de verkeerde mannen.’ Ze vertelde over vier eerdere liefdesgeschiedenissen. Het ging telkens om hetzelfde type. Welke elementen hadden deze mannen nu die zij zo aantrekkelijk vond? Dat bleek onder meer het creatieve, het muzikale. Ik heb haar uiteindelijk een corporate lawyer voorgelegd, die in zijn vrije tijd prachtige muziek maakte. ‘Veel te saai’, reageerde ze in eerste instantie. Ik heb er op aangedrongen dat ze hem een kans zou geven. En ze zijn nu heel happy samen. Overigens zijn wij méér dan matchmakers. Zo had ik een klant die na twee dates merkte dat hij toch nog niet los was van zijn ex. We hebben zijn membership on hold gezet en ik heb psychologische hulp voor hem geregeld. Andere keren staan we iemand bij met styling. Als een rijke, maar onverzorgde man mij vertelt dat hij op zoek is naar een stuk jongere beauty, zal ik niet aarzelen hem tactisch duidelijk te maken dat hij er verstandig aan doet iets aan zijn eigen uiterlijk te doen. Overigens is het een vooroordeel dat mannen altijd jongere vrouwen zoeken en ik heb er zicht op: wij hebben meer dan 1200 leden in ons bestand. We zorgen ervoor dat het goed in balans is en op elkaar afgestemd is. Zo is de kans op succes met grootst. Ik vind mijn werk het leukste dat er maar is. Ik leef ervoor! Wat is er nu mooier dan mensen gelukkig maken?

As featured in: http://www.grazia.nl/ magazine

“Miljonairs kunnen alles kopen, behalve liefde” – Grazia
Share this post